A menstruációt megelőző napokban sokan idegesek, ingerlékenyek, feszültek vagyunk, nehezebben tudjuk kezelni a felmerülő nehézségeket. A PMS nem képzelt betegség, és nem múlik el csak úgy magától.

A menstruációt megelőző napokban jellemző ingerlékenység, érzelmi hullámzás és esetleges dühkitörések a PMS, azaz a premenstruációs szindróma velejárói. Nem pusztán hisztériáról van szó, ahogy sokan hiszik, hiszen a tünetek nem múlnak el csak úgy. A menstruációt megelőzően már 7–10 nappal jelentkezhetnek testi és lelki tünetek, amelyek bizonyos esetekben a mindennapi életvitelünket is megnehezíthetik. Jó hír, hogy a panaszok, amint megkezdődik a vérzés, viharos gyorsasággal megszűnnek. De addig is érdemes valamit tennünk.

A PMS jellemző tüneteinek legvalószínűbb oka a két petefészekhormon, a tüszőhormon (ösztrogén) és a sárgatesthormon (progeszteron) egyensúlyának megbomlása. További kiváltó tényező lehet még a szervezet vízháztartásának zavara, illetve a panaszokat erősítheti, ha egyébként mozgáshiányos életmódot folytatunk, és jellemzően sok a stressz az életünkben. Ráadásul az éppen erre az időszakra eső családi vagy munkahelyi konfliktusok még inkább felerősíthetik a kellemetlen panaszokat. Számos lehetőség kínálkozik a tünetek enyhítésére: fájdalomcsillapítók, görcsoldók, nyugtatók, feszültségoldók csakúgy, mint hormonális megoldások. Súlyosabb lelki panaszok esetén pszichoterápiás módszerek alkalmazására is szükség lehet.

Szerencsére van egy gyógynövény is, ami segíthet megszabadulni a változatos és igen kellemetlen problémától: a barátcserje. Hatóanyagai nem csupán a PMS jellegzetes testi, de a lelki tüneteit is képesek enyhíteni. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a barátcserje speciális kivonatát tartalmazó gyógyszer, a PreMens tabletta szedését több cikluson át érdemes folytatni. A javulás első jeleire már 4 hetes kezelés után számíthatunk.