Mi a Candida-diéta? és jó-e bármire?
A Candida-diétát a gombás fertőzések visszaszorításának reményében találtak ki. A speciális étrend komoly „szépséghibája” azonban, hogy az elméletnek tudományos alapja nem olyan aspektusból létezik, ahogyan azt gondoltuk.
Hüvelygomba esetén ne a diétázástól várjuk az elsődleges megoldást, mert a kiutat sokkal inkább az orvosi segítség, illetve a jól megválasztott gombaellenes helyi készítmény használata jelentheti!
Szigorú megvonások
Az egyébként Amerikából származó Candida-diéta javarészt a gyorsan felszívódó szénhidrátok bevitelének visszaszorítása révén akarja legyőzni a Candidát a szervezetben. Emellett tartózkodásra int a gombák, különösen az élesztőgombát tartalmazó élelmiszerek fogyasztásától, valamint javasolja, hogy mellőzük a glutén, a keményítő, sőt lehetőleg a legtöbb fajta gyümölcs fogyasztását is.
Az alapgondolat szerint ugyanis a felsorolt tápanyagokkal, illetve élelmiszerekkel a szervezetünkben élő gombákat „etetjük”, mintha legalábbis az étkezésünk lenne a felelős azért, ha a Candida elszaporodik – például a hüvelyflórában.
Tévedés, hogy a gomba azt „eszi”, amit mi megeszünk!
A Candida egyáltalán nem abból táplálkozik, amit mi közvetlenül megeszünk, mint ahogy a magasabb vércukorszintnek sincs közvetlen hatása a szaporodására, hiszen a gombák egyáltalán nem a vérünkben élnek. Biztosak lehetünk benne tehát, hogy a kenyérből, a banánból vagy csokiból nem fog a cukor a hüvelyben megjelenni, hogy ott a Candidát „táplálja”.
Mikor lehet mégis hasznos a Candida-diéta?
Akik alávetik magukat a Candida-diéta drákói szigorának, mégis nemegyszer számolnak be az egészségi állapotuk látványos javulásáról. Csakhogy ez leginkább annak tudható be, hogy ha valaki felhagy a korábbi, vélhetően egészségtelenül szénhidrátdús étrendjével, az érthető módon jobban fogja magát érezni emiatt. A táplálékkal bevitt egyszerű cukrok mennyiségének csökkentése valóban nagyon kedvező hatású a szervezetre. A gombákhoz ugyan nincs sok köze, viszont számos kellemetlen tünettől szabadulhatunk meg így. Javul az emésztésünk, a bőrünk állapota, és természetesen könnyebb lefogynunk is. Amikor pedig az egyébként is szükséges fogyás elindul, annak számos további pozitív hozadéka várható.
A Candidát nem kell és nem is lehet „kiirtani”, az a szervezetünk része!
Ezzel együtt a Candida-diéta aligha fogja „kiirtani” a szervezetükből a gombákat. Már csak azért sem, mert a Candida velünk élő mikroorganizmus, amely a test különböző szerveiben megtalálható, így van jelen többek között a normál hüvelyflórában is. Része az egészséges flórának, és mindaddig nem is okoz problémát, amíg valamilyen okból fel nem szaporodik. A túlszaporodó Candida miatt alakul ki például a gombás hüvelyfertőzés/hüvelygyulladás, köznapibb nevén a hüvelygomba.
A gombás fertőzés és az étkezés mégis összefügg, csak másképp!
Az egészségtelen, például szénhidrátokban túlságosan gazdag étrend valóban hajlamosíthat a gombás hüvelyfertőzés kialakulására. Tévedés azonban azt hinni, hogy azért, mert az étkezésünk során a gombát is „megetetjük” szénhidrátokkal, illetve vércukorral. A Candida felszaporodásának hátterében sokkal inkább az immunrendszerünk meggyengülése sejthető – amelyet többek között mi magunk is gyengíthetünk, például azzal, hogy egészségtelenül étkezünk.
Még a cukorbeteg nőknél sem azért gyakoribb a hüvelygomba, mert magas a vércukorszintjük: a probléma az ő esetükben is sokkal inkább a gyengébb immunrendszerrel áll kapcsolatban.
A hüvelygomba nem a diétától fog elmúlni
Összességében a „Candida-diétának” nevezett étrend bizonyos szempontból szolgálhatja is az egészségünket, hiszen ha követjük, akkor kevesebb szénhidrátot viszünk be a szervezetbe. Az étrendi előírásoknak azonban nem minden kitételét érdemes feltétlenül megfogadni, hiszen az egészséges szervezetnek szüksége van a gyümölcsökre, de még keményítőre is. Sőt, aki nem gluténérzékeny, annak ugyancsak teljesen fölösleges a gluténtartalmú élelmiszerek megvonásával sanyargatnia magát.
A Candida-diéta hozhat tehát javulást az egészségi állapotunkban, de például a hüvelygomba aligha ettől fog elmúlni, hanem a megfelelő orvosi kezeléstől, illetve a jól megválasztott, helyileg alkalmazott gombaellenes készítmények hatására.
Ajánlott élelmiszerek a helyes életmódváltáshoz
nyírfacukor, stevia, kókuszolaj
teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták; puffasztott rizsből, búzából készült termékek, gabonakásák, pl. barna rizs, köles, hajdina stb.
élőflórás natúr joghurtok, valamint az otthon, teljes tejből erjesztett aludttej
szárnyasok, vadhúsok, halak és egyéb “tenger gyümölcsei”
fanyar gyümölcsök, mint a nyári alma, jonatán, ribizli, meggy, kivi, grapefruit, citrom
zöldség- és főzelékfélék a cukorborsót kivéve, megkötés nélküli mennyiségben nyersen vagy párolva
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
A Micovag Plus hüvelykúp a hüvelygomba kiegészítő kezelésére javasolt gyógyászati segédeszköz.
Képes gátolni a gombák szaporodását
Csökkenti a hüvely viszketést
Enyhíti az égő érzést
Speciális, komplex összetétel: bórsav, tejsav, bizabolol (kamillából származó illóolaj)
Teljessé teszi a gombaellenes kezelést, különösen gyakran kiújuló hüvelygomba esetén
Patikában recept nélkül kapható