Micovag Plus képes gátolni a gombák szaporodását
Micovag plus csökkenti a hüvelygomba okozta kellemetlen tüneteket

Hasznos tippek, tanácsok gombás hüvelyfertőzés esetén

Hasznos tippek, hogy, hogyan szabadulhatsz meg a gombás hüvelyfertőzéstől!

Fáj, ég, szúr és rettenetesen viszket mindened odalent? Ha a hüvelygomba jeleit észleled, ezt tedd:

Ha lehet, inkább ne „diagnosztizáld”magadat, hanem fordulj orvoshoz! A hüvelygombát nőgyógyászod tudja megállapítani, és ő írja elő neked a megfelelő gombaellenes terápiát. A kezelés jellemzően 1-2 hétig tart. Lehet, hogy szájon át is kell majd gyógyszert szedned, helyi kezelésre pedig szinte mindig sor kerül: ez valamilyen krém, kúp, vagy egyéb hüvelyi készítmény lokális alkalmazását jelenti.

Előfordulhat, hogy a hüvelygomba nem múlik el azonnal, ilyenkor tanácsos visszamenni az orvoshoz. Szükség lehet esetleg a gomba laboratóriumi tenyésztésre, vagy új gyógyszer bevetésére. Megtörténhet, hogy a partneredet is kezelni kell – még akkor is, ha neki történetesen semmiféle panasza sincs.

Tippek a fájdalmas szex és a hüvelygomba kapcsolata

Serdülőkortól a menopauzáig a hüvelygomba az egyik leggyakoribb hüvelyfertőzés.

Az érintettek sok esetben nem fordulnak szakorvoshoz, és ezért történhet meg az, hogy a gombás fertőzés gyakran visszatérő, krónikus gyulladást okoz. A hüvely és környéke érzékennyé válik, apró fisszúrák, azaz berepedések keletkeznek, melyek a szexuális aktust kellemetlenné, akár fájdalmassá tehetik.

Hogyan alakul ki a gombás hüvelyfertőzés?

A legtöbb esetben a Candida albicans nevű gombatörzs áll a fertőzés hátterében, de egyéb törzsek is előfordulnak. Ezek a gombák szervezetünk részét képezik, megtalálhatóak az egészséges hüvelyflórában, a szájüregben, a belekben és a nyálkahártyán is.

De miért fáj ilyenkor a szex?

A gombás hüvelyfertőzés ismert tünete a hüvely- és szeméremtest-környéki égő, viszkető érzés, amihez sűrű, darabos, jellemzően szagtalan hüvelyi váladék, folyás társul.

Fájdalmas szex és a hüvelygomba kapcsolata

Ritkább esetben a gombás fertőzéshez társuló hüvelyi folyást csak ún. kolposzkópos, azaz hüvelytükrözéses nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel a szakorvos. Többek között ezért is elengedhetetlen a megfelelő vizsgálat, hiszen ennek ismeretében kaphatjuk meg a betegség célzott gyógyítására alkalmas terápiát, így a gyakran téves öndiagnosztikára alapozott gyógymódok sikertelensége miatti elhúzódó, időnként reménytelennek tűnő gyógyulás kudarcélményétől is megkímélhetjük magunkat.

A szexuális aktust azonban nem a hüvelyi folyás teszi fájdalmassá, hanem a szemértesten található száraz berepedések, valamint a hüvely gyulladása, melyek miatt a behatolás akár vérzéssel is járhat, bár ez nem mindennapos.

Az alhasban ilyenkor jelentkező fájdalom szintén nem a nyugodt, gyönyörökkel teli együttlét záloga, és téves öndiagnózishoz is vezethet, hiszen az ismeretlen eredetű alhasi fájdalom utalhat a petefészek vagy a méh gyulladására is.

A hüvelyi és szeméremtesti viszketés és a duzzanat mellett jelentkezhet hüvelyszárazság is, mely szintén akadályozó tényezője lehet az együttlétnek.

Mégis mit tehetünk a gombás hüvelyfertőzés ellen?

Mégis, mit tehetünk a gombás hüvelyfertőzés ellen?

Először is keressük fel a megfelelő szakembert, aki felállítja a helyes diagnózist, és azt is meg tudja állapítani, hogy visszatérő gombával küzdünk-e. Ilyen esetekre jellemző, hogy a menzesz környékén rendszeresen megjelennek a hüvelygomba tipikus tünetei, mint az égő érzés, viszketés és a jellegzetes hüvelyfolyás. Ennek élettani magyarázata, hogy a menstruáció előtt a hüvely egészséges savas pH-ját fenntartó, tejsavtermelő baktériumok, azaz a Lactobacillusok száma lecsökken, így a gombatörzsek könnyebben elszaporodnak.

Az állandó alhasi fájdalom, de a pszichés kimerültség és a stressz is kísérő tünete a gyakran kiújuló intim fertőzésnek.

Megfelelő terápiával, életmódbeli változtatásokkal a betegség gyógyítható, így a szexuális együttlét is újra élvezhető.

Hasznos tippek a Candida diétához

A Candida okozta gombás hüvelygyulladást a helytelen táplálkozás is kiválthatja. Rohanó életmódunkra jellemző, hogy sokszor fogyasztunk készételeket, amelyek jórészt fehér lisztet, élesztőt, cukrot és tartósítószereket tartalmaznak, vagyis csupa olyasmit, ami a Candida gombák legfőbb „táplálékának” számít.

A hüvelygomba nem a Candida diétától fog elmúlni
Hüvelyfolyás teszt a Micovag Plustól

Teszteld folyásod, hogy megtudd, milyen fertőzéssel állsz szemben!

Ég, szúr, viszket és még nyomot is hagy a fehérneműn, de nem tudod pontosan, milyen problémára utal a folyásod?

Kattints, hogy pontosabb információkat kaphass.

Íme a szex “jótékony” hatása

A testi szerelem ma már nem bűn! A rendszeres és kielégítő szexuális élet a felnőtt ember egyik legtermészetesebb igénye. Az intim együttlét a párunkkal jótékony hatással van testre és lélekre egyaránt. Mivel fizikai aktivitással jár, élénkíti a vérkeringést, ami elősegíti az immunrendszer hatékony működését. Vagyis aki rendszeresen él nemi életet, az várhatóan ritkábban betegszik meg. Ezen kívül az együttlét során felszabaduló hormonok segítik a lelki feszültség levezetését, azaz oldják a stresszt. A „szeretni és szeretve lenni” érzésénél pedig aligha találunk hatékonyabb módszert az önbizalom növelésére. És ahogyan a mondás tartja, csak a gördülő kő nem mohásodik: immár tudományos tény, hogy a libidót a rendszeres nemi élet tartja életben! Azaz nem érdemes lemondani a szexről, mert ha sokáig megvonod magadtól ezt az örömforrást, lehet, hogy le is szoksz róla – aminek viszont a testi-lelki egészséged láthatja kárát…!

A szex jótékony hatása
A fájdalmas szex hátterében 7 lehetséges ok is állhat

Fáj a szex? 7 lehetséges ok, ami a háttérben állhat

Nem is gondolnád, milyen sok nőnek okozott már gondot az intim együttlét közben érzett fájdalom. Íme, milyen okok állnak a leggyakrabban a panaszok hátterében:

Tippek, tanácsok, hogy, elkerüljétek a ping-pong effektust!

Előfordulhat, hogy a hüvelygomba makacsul „ragaszkodik” hozzád, azaz, sehogy sem akar elmúlni, vagy ha igen, akkor is rövid időn belül ismét visszatér. A jelenség hátterében nem egy esetben a „ping-pong” effektus áll, vagyis az, hogy a partnerek a szexuális érintkezés során oda-vissza adogatják egymásnak a fertőzést. Bár a hüvelygomba a férfinál nem feltétlenül okoz panaszt, ennek ellenére bizonyos esetekben szükséges lehet mindkét fél kezelése. A teljes gyógyulásig pedig inkább kerülni kell a közvetlen nemi érintkezést. Ez persze nem kell, hogy teljes önmegtartóztatást jelentsen, az esetleges újrafertőződés ellen hatásosan védekezhettek úgy is, ha átmenetileg gumióvszert használtok.

fájdalmas szex lehetséges okai